lunes, 18 de mayo de 2009

Super Size me 4º ESO

TÍTOL:
Super size me
DURADA:
96 minuts
NACIONALITAT i ANY:
Alemanya i Mongòlia, 2003
DIRECTOR:
Morgan Spurlock
ACTORS i ACTRIUS:
Morgan Spurlock, Ronald McDonald, Dr. Daryl Isaacs, Dr. Lisa Ganjhu, Alexandra Jamieson, Dr. Stephen Siegel, Bridget Bennett, Eric Rowley, John Banzhaf, John Robbins
GUIÓ:
Morgan Spurlock
PRODUCCIÓ:
Morgan Spurlock
MÚSICA:
Steve Horowitz y Michael Parrish
FOTOGRAFIA:
Scott Ambrozy
MUNTATGE:
Stela Georgieva y Julie ‘Bob’ Lombardi
DIRECCIÓ ARTÍSTICA:
Joe the Artist

Morgan Spurlock, publicista i director de programes de TV, de 33 anys, és el protagonista del seu propi documental sobre la indústria del fast food. Durant un mes (30 dies) va fer tres àpats diaris –esmorzar, dinar i sopar- en establiments McDonald’s. Va viatjar per EUA parlant amb clients d’establiments McDonald’s i amb experts en salut de 20 ciutats d’Amèrica. Denuncia l’obesitat i retrata un aspecte conegut de la vida americana… i no tan americana.
La meitat de les malalties que causen més morts a tot el món estan estretament lligades a l’alimentació. Desnutrició i sobrealimentació són les dues cares més visibles dels dèficits alimentaris que conviuen al planeta. La manca i l’excés d’aliments són l’origen d’epidèmies tan greus que, segons els experts en nutrició comunitària, haurien d’ocupar llocs prioritaris a les agendes dels responsables de salut pública, al mateix nivell que el tabaquisme. Afirmen que calen programes comunitaris i accions globals, i així ho plantejaran al I Congrés Mundial de Nutrició i Salut Pública, que se celebrarà a Barcelona a finals d’aquest mes.
Mentre que als països rics l’obesitat assoleix xifres esfereïdores (a l’Estat espanyol 16 de cada 100 persones són obeses), a les societats en desenvolupament es dóna un fenomen doblement alarmant: la convivència de la desnutrició per manca d’aliments amb un augment de l’obesitat causat per l’abandó dels productes tradicionals i l’adopció d’una dieta basada en menjar barat i de mala qualitat, però molt ric en calories.
Ràpidament McDonald’s va introduir entrepans vegetarians, un assortit d’amanides i va retirar la súper talla.

CONTESTA
El guió del film va sorgir perquè Morgan Spurlock va saber per TV que dues germanes havien demandat McDonald’s, a la qual culpaven de la seva obesitat. La sentència deia que les noies no podien demostrar que McDonald’s fos l’ única culpable de la seva obesitat. Creus que tenim prou elements per dir que el menjar ràpid és perjudicial?
Com evitar el consum d’aquests tipus de menjar en un món com l’actual?
Fins a quin punt en són responsables les empreses? On comença la responsabilitat de l’empresa i on la de les persones?
Alguns mitjans i empreses han dit que és un documental molt exagerat perquè no hi ha ningú que faci tres àpats al dia en llocs així, però sí que hi ha molta gent, i sense exagerar, que fa 90 àpats l’any en llocs semblants i l’efecte és el mateix.
Per què diries que en alguns fòrums en comptes de parlar de menjar ràpid es parla de menjar escombraria?
Podem parlar d’una tendència de la població mundial o bé directament d’una epidèmia?
Si comparem el que es denuncia a la pel·lícula amb les xifres de desnutrició de certs països i continents, no sembla una paradoxa un xic obscena?
Per què McDonald’s?
Va ser triat per unes quantes raons:
Té més de 30.000 restaurants a més de 100 països.
Serveix a més de 46 milions de persones al dia.
Té una estratègia de captació clients molt sofisticada de cara als infants.
No és l’únic lloc d’aquest tipus, els seus parents propers són: Burger King, Pizza Hut, KFC i altres com ara …….
Creus que en algun sentit MacDonald’s és un emblema pel que fa a menjar ràpid?
El mateix any que McDonald’s es va gastar 500 milions de dòlars en la seva campanya sobre WeLove to See You Smile, el govern va invertir 2 milions en educació sobre nutrició.
Pots treure conseqüències d’aquesta desproporció?
Recordes quins eren els resultats de la primera revisió?
Canvis corporals observats després de l’experiment

Morgan Spurlock abans de la dieta

Pes
83 kg
Colesterol
165
Analítica
Analítica correcta dins els límits de la normalitat

Després de la dieta
Pes

Colesterol


Analítica descompensada. Fetge inflat
Altres símptomes
pressió alta, problemes respiratoris, mal de cap, ganes de vomitar, depressió, pèrdua de l’apetit sexual.

No hay comentarios:

Publicar un comentario